0

Ваксина за косопад част 1 - причини


#

       Случва ли ти се да се събудиш сутрин и вместо цветя от любимия да намериш паднали косъмчета от косата ти върху възглавницата? Сресваш косите си, поглеждаш четката и ти се струва, че Рапунцел я е ползвала? Събирате се с колежки да си поприказвате и преди още да сте подхванали тема, чуваш думите – стой, имаш нещо на гърба. Всички погледи са в теб, докато колежката ти маха полепналите коси от блузата ти – познато ли ти е? Ако започваш да готвиш все повече гозби за семейството и приятелите си, буквално гарнирани с част от теб, остани с мен в следващите няколко реда, за да си поговорим за косопада - видовете, причините, симптомите, лечението и превенциите му!

        Първото, което трябва да знаем е, че всекидневно е нормално да губим до 100 косъма от главата си. Разбира се, че няма да седнем да ги броим, но когато има промяна в бройката – повярвайте ми, забелязва се. Първото място, където се забелязва е в банята. Ако докато миеш косата си и между пръстите ти са останали коси, като за ½ пуловер, значи е настъпила есента.

 

     Има различни причини за появата на косопада. Главната (освен наследствения косопад) е стресът. Той е главният виновник за загубата и намаляването на така желаната гъста коса. В забързаното ни ежедневие, стресът е неизбежно с нас и едва ли има човек, който в даден момент да не е попадал в пипалата му. Изнервени сте, имате проблеми, косата няма да започне да оредява в минутата, когато се ядосате. Това е процес, който започва след отминаване на кризата. Поради това, често търсим друга причина за моментния засилен косопад.

 

      Друга причина е бременноста или по точно следродилните промени в тялото на жената. След появата на малкото човече се появява и силен косопад. Причината е промяната на хормоналните нива в тялото ни - дисбаланс. Проблемът бързо отшумява, но ако косопадът не спре или се засили, трябва да се направи консултация с лекар.

 

        Диети – искаме да се отървем от няколко излишни килограма, но освен тях, губим и част от косата си. Всички нископротеинови диети се отразяват пагубно на косата ни. Защото, за да е здрава и блестяща, косата ни се нуждае от желязо и протеини! Тялото ни се нуждае от витамини и минерали, за да функционира нормално. Така че много внимателно подбирайте менюто си по време на диета. Знам че няма да спрем да опитваме да се отървем от няколкото килограма, които ни тормозят, затова не казвам да забравите за диетите. Напротив, понякога тялото ни се нуждае от разтоварване. Казвам само да внимавате и да мислите за косата си. След избора си на диета, проверете какви витамини, минерали и протеини ще доставяте на организма си. Ако няма да приемате витамин D, B12, желязо, цинк и селен, чрез храната си – отидете до аптеката и си вземете витамини на хапчета.

 

        Генетичният фактор – къдрава, права, чуплива, светла, тъмна… - всичко това се определя от гените, наследени от родители ни. За съжаление не можем да направим много, но когато полагаме грижи, косата се отблагодарява.

       Възраст. Тя променя не само мисленето ни, мирогледа, тялото и кожата ни, но и косата. С отлитането на годините, започваме да се грижим за кожата си. Купуваме си кремове против бръчки. Обмисляме (дори и да не си го признаваме) и четем за различни процедури за подмладяване. Искаме да го спрем, но можем само да забавим следите на времето. Както остарява кожата ни, така остарява и косата ни. Необходими са грижи и за нея, освен за лицето ни, те са едно цяло.

 

 

       Сезонният косопад засяга почти всички. Хора, животни и растения. Красивата и изпълнена с пастелни цветове есен настъпва. Започва застудяване, валежи, промени в температурата, ветрове и завръщането на шапките. Дърветата и растенията забавят своя жизнен процес. Забавят обмяната на веществата, за да могат постепенно да се подготвят за студените и трудни дни на зимата. Косата ни прави същото. Косопадът е естественият начин на косата да се справи с климатичните промени. Жените започват да отделят по малко количество естроген. С понижаването на нивата на този хормон в кръвта, започва косопада. Косата временно забавя своя растеж, временно.Смяната на сезоните е в първите места сред причините за засилването на косопада. С настъпването на есента си отиват много любими плодове и зеленчуци, морските ваканции, слънчевите бани и партитата на плажа. Намаляват и витамините, които приемаме, тенът ни изчезва (или избледнява) и слагаме още една завивка нощем. Но пък вече спокойно спим сгушени до любимия човек. Започват настинките и дъждовете (когато не си носим чадър, разбира се). Подготвяме тялото си за есенно зимния период с ваксини и отново слагаме чайника на котлона. Така трябва да подготвим и косата си. Трябва да я ваксинираме и предпазим против грипа наречен косопад.

         Есенният косопад трае между 4-6 седмици. Можем да намалим това време, но не можем да го избегнем. Можем обаче да направим няколко неща, за да подсилим косата си. Чрез малко грижа можем да заздравим косата и тя по-лесно и „безболезнено“ да преживее есента и зимата, за да „разцъфне“ през пролетта.

 

Ваксина за косопад част 2 - терапия....

Имате въпрос? 0700 20 303
Бърза доставка България
Топ качество Доказани брандове