0

Съвети за здрава коса през лятото


#

ФРИЗ-ЕФЕКТ

 

ПРОБЛЕМ: "От жегата косата ми изгуби блясък, лети на всички посоки и се оплита". Добре дошли в света на фриз-ефекта. Причината - косъмът е сравнително сложна структура, съставена от три слоя. Най-горният, външен слой се нарича кутикулен и прилича на покрив с керемиди. При здрава и лъскава коса керемидите са здрави и подредени правилно. От лятната жега, и най-вече при липса на грижи, керемидите започват да се повдигат и чупят. Връщаме се към косата - тогава тя изгубва блясъка си, започва да се оплита и да създава ядове. И, защото в състава на косъма има до 30% вода, когато е топло и кутикулите са отворени, тази вода се изпарява много по-лесно. Това увеличава проблема.

 

РЕШЕНИЕ: Използвайте масла за да балансирате и рехидратирате косата. Те не съдържат силикони и действат като магически еликсири. Може да ги използвате, за да засилите действието на кондиционерите или стайлинг продуктите, които харесвате - просто добавете 1-2 капки масло към тях.

 

СЪВЕТ: Може да започнете войната с фриз-ефекта още под душа - измийте косата с Шампоан с арганово масло (Argan shampoo). Подсушете косата с кърпа, капнете на дланите си няколко капки Арганово масло (Glistening Argan Oil) на milk_shake и разнесете по дължините. Не прекалявайте с маслото защото лесно може да се изкушите и да омазните косата си! Сложете малко, а ако косата е много суха и го абсорбира бързо, повторете процедурата. Продължете с изсушаване и стайлинг, но без да "изпичате" косата защото така обезмисляте направената преди това процедура с аргановото масло.

 

ИДЕЯ: Избягвайте да решите косата си, когато е суха! Това е особено важно при къдравите коси, които са малко по-сухи по условие. Разресвайки на сухо може да нарушите целостта на кутикулния слой ("керемидите") и да разтеглите косъма, което води до по-лесното му накъсване. Ако все пак косата ви е суха и трябва да я разрешите, използвайте кондицонер без изплакване и тогава разресвайте. Говорихме за тази група продукти в друг пост, но ще ги споменем отново защото са изключително важни. Те основно предлагат три действия - подхранват, хидратират и затварят кутикулния слой (заради ниското си рН). Косата става здрава, мека и блестяща.

 

СЛЕД ПЛАЖ

 

ПРОБЛЕМ: Независимо дали е след плуване в басейн или дълъг ден на плажа, измийте косата си на душовете още там, на плажа. Хлорът се натрупва в косъма и оставя много тънък, променящ цвета зелен филм. И това не е проблем само за блондинките. Просто е най-видим при най-светлите коси.

 

РЕШЕНИЕ: И като казваме "измийте" не означава, че задължително трябва да използвате шампоан. Кой носи със себе си шампоан на плажа!?! Просто изплакнете добре косата си на душовете.

 

СЪВЕТ: След като се приберете, измийте добре косата с подходящ шампоан. Ако сте блондинка, използвайте новата серия на milk_shake за руси коси Сладка лайка (Sweet Camomile). Ако сте с по-тъмна коса използвайте шампоан за боядисани коси (Color Maintainer Shampoo). Задължително продължете с кондиционер и, ако е необходимо, завършете с бърза възстановяваща процедура с маска. При суха и увредена коса, използвайте Активна млечна маска (Active Milk Mask), а при боядисана или естествена - Активна йогурт маска (Active Yogurt Mask).

 

ИДЕЯ: През летния сезон измивайте косата си по-често, но намалете участието на шампоана. Това ще позволи на скалпа сам да балансира отделянето на себум, което е изключително важно през горещите летни дни. Лек 30 секунден масаж ще улесни премахването на мъртвите клетки и ще подобри циркулацията на скалпа, което пък ще засили растежа.

 

ПРЕДИ БАСЕЙН

 

ПРОБЛЕМ: Слънцето не е единствената причина за дехидратация на косъма. Хлора, който се използва за дезинфекция на басейните също води до суха и без блясък коса. Разбира се, вече има безхлорни препарати, но основния недостатък на този вид дезинфекция е, че е удачно да се използват само за малки басейни, поради многократно по-високата цена. Ако и вие, както и ние, не плувате в малък частен басейн, значи трябва да вземете мерки и да блокирате действието на хлора.

 

РЕШЕНИЕ: Преди да скочите в басейна, изплакнете добре косата си с не-хлорирана вода от душа. Горните пластове на кутикулния слой ще се отворят леко и ще попият от тази вода, което ще затрудни проникването в косъма на хлорираната вода от басейна.

 

СЪВЕТ: За максимална защита напръскайте косата си с Плодово мляко за коса (Incredible Milk), Млечен кондиционер (Leave In Conditioner), Сметаната за коса (Conditioning Wipped Cream) или Сладка лайка Leave In от линията milk_shake. И четирите продукта ще подхранят и хидратират косъма преди да затворят плътно кутикулите и да попречат на хлора да проникне в дълбочина.

 

ИЗПЛАКВАНЕ Независимо дали е след плуване в басейн или дълъг ден на плажа, измийте косата си на душовете още там, на плажа. И като казваме "измийте" не означава, че трябва винаги да използвате шампоан. Напротив - измивайте косата, но намалете участието на шампоана. Това ще позволи на скалпа сам да балансира отделянето на себум, което е изключително важно през горещите летни дни. Лек 30 секунден масаж ще улесни премахването на мъртвите клетки и ще подобри циркулацията на скалпа, което пък ще засили растежа. Не забрявайте - скалпът се грижи за косата, която е близо до него, но за дължини и краища му трябва помощ. Като оставим настрана специализираната грижа с маски и терапии, и тук основни помощници са кондиционерите!

Имате въпрос? 0700 20 303
Бърза доставка България
Топ качество Доказани брандове