0

Как да мием косата си?


#

Мнозина ще отговорят, какво сложно има в това да си измиеш косата - лесна работа, дори децата го умеят. Да, лесно е. Всички го правим, но замисляли ли сте се, дали начинът по които го правим е правилен? Нима има грешен начин, за това толкова познато и нормално нещо - да влезем в банята и да се изкъпем? Да, има! Много от проблемите на косата и скалпа, имат лесно решение и то започва именно с правилното измиване. Грабвайте кърпата и в банята…

 

Но преди да се съблечем и влезем под душа, да направим малко отклонение и да кажем няколко думи за избора на шампоан. Както всеки човек е различен, така и всяка коса е различна и има различни нужди. Приятелка ви споделя, за новия си “невероятен” шампоан, косата и ви изглежда, като за реклама и разбира се трябва да го пробвате. Купувате го, започвате да го ползвате, но няма очаквания резултат - доброто за един е лошо за друг, особено силно важи за косата. Всички искаме красива, здрава и блестяща коса, като на Рапунцел от приказката, но за да го постигнем трябва първо да установим, има ли проблем нашата коса, ако да - какъв е и какви грижи трябва да положим, за да го отстраним. Тук може да прочетете, как най - правилно да подберете продуктите си за коса.

 

След като сте избрали своите продукти, според типа, вида и нуждите на вашата коса, има още едно нещо, което да направите преди да се запътите към банята с шампоан в ръка - вземете гребена или четката си и срешете косата си. (има готов материал за разресването) Със забързаното ни ежедневие и неспирно движение, в края на деня трудно успяваме да прокараме пръсти през косата си, а заплетената на места коса пречи за ефективното и измиване и отстраняване на излишния себум от скалпа. Винаги след душ има поне няколко паднали косъма, което е нормално, но предварителното разресване, значително намалява броя на паднали или отскубнати косъма, докато разнасяме или изплакваме шампоана, маската и/или кондиционера си.

 

Мъжете и жените рядко са на едно мнение за температурата - в повечето случай на жените ни е студено, а на мъжете им е топло. Отнася се не само за градусите в стаята, но и за градусите на водата. Жените предпочитаме да се къпем с по-топла вода, докато мъжете спокойно биха могли да си взели и студен душ. Кожата по тялото ни го харесва и ни е приятно, но дали е така и за скалпа ни? Косата и скалпа, грубо казано, не харесват горещата вода. Ако миете косата си с много топла вода, не се изненадвайте, че бързо се омазнява и една от първопричините е именно температурата на водата. Когато ни е топло, мастните ни жлези повишават активността си - кожата ни започва да отделя секрет. Случвало ли ви се е да излезете от банята и да се изпотите, усещате капки по кожата си, същото се случва и със скалпа - поти се. Затоплянето на скалпа увеличава отделянето на себум, което освен омазняване на корена и косата, може да причини дразнене, а дори и пърхот. 

 

Горещата вода действа много разтоварващо на тялото, но не и на косата - препоръчителните градуси за миене на косата са 36 - 38. След водата и преди да дойде шампоана, трябва хубаво и обилно да намокрите изцяло косата си. Вземете шампоана и изсипете нужното количество в ръката си, а не директно върху косата си. Преди да го разнесете, вземете малко вода и го разпенете между дланите си. Започнете измиването от корените, с леки масажиращи движения - без натиск и без да използвате ноктите си, а само върха на пръстите. Продължете по дължината на косата си, като изтегляте пяната от корените към върха на косата. Ако смятате, че косата не е достатъчно чиста - повторете!

 

Изплакването на шампоана, отново е препоръчително да е с хладка вода, до пълното му отмиване. Задължително продължете с маска и/или кондиоцонер, които да нанесете по дължината на косата си. За по-равномерно разнасяне, може да използвате широк гребен. Не използвайте продукт 2 в 1, защото корените (и скалпа) и дължините на косата се нуждаят от различни продукти и различна грижа. Нанасянето на кондиционер или маска в корените, може да утежни косъма, което влияе на обема на косата и прическата ви.

 

Последната, но не по важност стъпка е подсушаването. “Изстискайте” косата си, след това я подсушете с кърпа, без да я търкате - само попийте. Продължете с кондицинер без отмиване, за защита, подхранване, хидратация. КОНДИЦИОНЕРИ БЕЗ ОТМИВАНЕ - задължителен завършек на процедурата.

 

Затворете вратата на банята след себе си и се насладете на стичащата се струя вода върху тялото ви. Позволете и да отмие негативните чувства и моменти от изминалия ден. Отпуснете се и се погрижете за косата си, защото тя е нашият неизменен партньор. Винаги е с нас, дори в най - интимните ни моменти. Искаме да сме привлекателни, атрактивни и желани, е косата е пръв помощник за постигането им. Дрехите, обувките, грима, бижутата, дори секси бельото е нещо, което ще свалите, но косата не - затова грижете се за нея!

  • Голямото количество шампоан, не гарантира качественото измиване
  • Ако усещате косата си мръсна - измийте я, не чакайте “деня за миене”
  • За да избегнете неудобните моменти, използвайте сух шампоан - спасява положението
  • Задължително завършете с кондиционер без отмиване

Имате въпрос? 0700 20 303
Бърза доставка България
Топ качество Доказани брандове